Εκτύπωση
PDF

14 Οκτωβρίου 2020

Αισιοδοξία μετά τον τρυγητό στην αμπελουργική ζώνη της Ζίτσας


Η χρονιά ξεκίνησε με εναλλαγές στις θερμοκρασίες από χαμηλές σε κανονικές και το αντίθετο, με κανονικές όμως βροχοπτώσεις με αποτέλεσμα η εκβλάστηση να καθυστερήσει μερικές μέρες.

Ο Μάιος ήταν γενικά καλός μήνας χωρίς κλιματικές εξάρσεις και με απουσία ζημιών.

Τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου οι θερμοκρασίες κυμάνθηκαν σε κανονικά για την εποχή επίπεδα, οι βροχοπτώσεις όμως ήταν σημαντικά αυξημένες με αποτέλεσμα να έχουμε μεγαλύτερη βλαστική ανάπτυξη σε βάρος της ωρίμανσης, οψιμίζοντας μερικές μέρες την παραγωγή. Ο υπόλοιπος Αύγουστος και ο μήνας Σεπτέμβριος κύλησαν ομαλά χωρίς καιρικές εξάρσεις.

H περίοδος του τρύγου στο μεγαλύτερο μέρος της ήταν εξαιρετική όσον αφορά στον καιρό με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής να έχει εξαιρετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Τις τελευταίες μέρες του τρύγου μια απότομη αστάθεια του καιρού δυσκόλεψε την διαδικασία χωρίς όμως να επηρεάσει ιδιαίτερα την ποιότητα παρά μόνον μια μικρή μείωση στον ζαχαρικό τίτλο.

Γενικά οι αποδόσεις ήταν ελαφρώς αυξημένες σε σχέση με την περσινή χρονιά. Η παραγωγή ήταν σημαντικά αυξημένη.

Παρατηρήθηκε μια στρεμματική αύξηση της καλλιέργειας αμπέλου στα όρια της αμπελουργικής ζώνης Ζίτσας που εξηγεί εν μέρει και την αυξημένη προσφορά προϊόντος.

Η Ντεμπίνα είχε καλή ωρίμανση με μέσο ζαχαρικό τίτλο 11,8 Be ενώ η ανερχόμενη τοπική ερυθρή ποικιλία Βλάχικο είχε μια αξιοσημείωτη αύξηση παραγωγής με εξαιρετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά και πολύ καλή ωρίμανση.

Όλα τα παραπάνω μας κάνουν αισιόδοξους για την καινούργια οινική χρονιά και γενικότερα για το μέλλον της αμπελοκαλλιέργειας στην περιοχή μας.

 

 

Επιστημονική Συνεδρία

Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 203 επισκέπτες συνδεδεμένους