Εκτύπωση
PDF

12 Iουλίου 2012

Συνεδρίαση Ομάδας Υψηλού Επιπέδου για τα δικαιώματα φύτευσης

Συνεδρίασε στις 6 Ιουλίου 2012 για δεύτερη φορά το  High Level Group στις Βρυξέλλες που απαρτίζεται από εμπειρογνώμονες υψηλού επιπέδου και έχει σκοπό την υποβολή ΄Εκθεσης για τα δικαιώματα Φύτευσης στην  Commission. Οι συμμετέχοντες ήταν  ανώτεροι  υπάλληλοι   από τα 27 ΚΜ, οι εκπρόσωποι του κλάδου (COPA - ο κ. Coste, COGECA - ο κ. Nickenig, Via Campesina, CELCAA, EFOW και Food Drink Europe)  και οι  παρατηρητές  του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Κροατίας.
Η συνάντηση ξεκίνησε με την  παρουσίαση του  θέματος   «Η λειτουργία του συστήματος δικαιωμάτων φύτευσης στα κράτη μέλη” . Η Επιτροπή χαρακτήρισε τις χώρες σύμφωνα με το τηρούμενο  σύστημα των δικαιωμάτων φύτευσης. Ορισμένες χώρες (Λουξεμβούργο, Eλλάδα  και Κύπρος ) εξέφρασαν  την ανάγκη να έχουν περισσότερα δικαιώματα φύτευσης.
Ομάδες Εργασίας (ΟΕ) για τις συνέπειες της απελευθέρωσης των δικαιωμάτων φύτευσης: Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε 3 υπο-ομάδες  που εργάζονταν  σε παράλληλες συνεδρίες, η σύνθεση των  οποίων  ορίσθηκε  από την Επιτροπή. Κάθε ομάδα εργασίας της οποίας προεδρεύει  ανώτερος αξιωματούχος  της DG Agri   αναφέρεται στη συνέχεια, στην Ολομέλεια.
Oι εκπρόσωποι των Copa και Cogeca  απογοητεύτηκαν από τη μέθοδο που χρησιμοποιείται από τις υπηρεσίες της Επιτροπής, αλλά και από την προσέγγισή της  η Επιτροπή επιχειρεί να διαιρέσει  σε οινοπαραγωγά  Κ.Μ. και μη  οινοπαραγωγά  Κ.Μ.  Τα θέματα που επιλέχθηκαν  για τις συζητήσεις φάνηκε να αποτελούν  ενδεχόμενα  μελλοντικά μέσα για την διαχείριση του δυναμικού παραγωγής που περιορίζονται σε συγκεκριμένες καταστάσεις (π.χ. αμπελώνες σε πλαγιές, οίνους  με γεωγραφική ένδειξη, βιομηχανικά κρασιά).
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα συμπεράσματα της τρίτης ομάδας εργασίας, στην οποία συμμετείχε η Comité Vins, φάνηκε να αντανακλούν τη θέση τους στην ανάθεση της διαχείρισης του δυναμικού παραγωγής οίνου σε διεπαγγελματικές Οργανώσεις.
Μια έκθεση σχετικά με τα συμπεράσματα των ΟΕ ετοιμάζεται από την Επιτροπή και θα δοθεί στους συμμετέχοντες, είτε πριν ή κατά την επόμενη συνεδρίαση της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου.
Πραγματοποιήθηκαν επίσης δύο παρουσιάσεις σχετικά με την κατάσταση της αγοράς. Έγινε αναφορά στο  χιλιανό  μοντέλο παραγωγής, αλλά οι επαγγελματίες υπενθύμισαν  την εξέλιξη της παραγωγής οίνου στην Αυστραλία.
H  ημέρα έκλεισε με μία ώρα συζήτηση μεταξύ της Επιτροπής και των κρατών μελών μόνο. Γαλλία και Ιταλία  τάχθηκαν υπέρ της βελτίωσης του ισχύοντος συστήματος.
Eπόμενα βήματα: Η ομάδα θα πραγματοποιήσει 4 συνεδριάσεις συνολικά και θα αναλύσει όλες τις πτυχές των δικαιωμάτων φύτευσης. Η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις   21 Σεπτεμβρίου στο Παλέρμο της Ιταλίας.   Η Arev   έχει  προσκληθεί να παρουσιάσει την  μελέτη της  για την απελευθέρωση των δικαιωμάτων φύτευσης , σύμφωνα με την οποία παρουσιάζονται μοντέλα με διαχείριση  δικαιωμάτων  (Ισπανία) και μοντέλα χωρίς περιοριστικούς μηχανισμούς  (Αυστραλία η οποία οδηγήθηκε σε περιορισμό του τομέα της) .

Πρόγραμμα «ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ»

Επιστημονική Συνεδρία

Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 68 επισκέπτες συνδεδεμένους