keosoe

Εκτύπωση
PDF

Αθήνα,  7 Ιουλίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ  ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ   ΚΕΟΣΟΕ

                Αγανακτισμένοι με αιτία, καθώς βρίσκονται αντιμέτωποι με εκρηκτικά προβλήματα που απειλούν ή και στερούν (σε πολλές περιοχές) το εισόδημα τους, αλλά και απόλυτα αποφασισμένοι για δυναμικές παρεμβάσεις σε όλα τα πεδία ώστε να καθορίσουν οι ίδιοι τις τύχες τους, είναι οι έλληνες αμπελουργοί.

                Δύο από τα προβλήματα , που απασχόλησαν επί μακρόν την γενική συνέλευση της ΚΕΟΣΟΕ που πραγματοποιήθηκε σήμερα, έχουν ήδη δραματική διάσταση.  Συγκεκριμένα:

                Το ένα είναι οι εκτεταμένες ζημιές της σταφυλικής παραγωγής από τον περονόσπορο.  Ήδη στον Τύρναβο, Αγχίαλο, Βοιωτία, Αττικής, Εύβοια, Αχαΐα, Κόρινθο, Ηλεία, Μεσσηνία, Λασίθι, Ηράκλειο, οι περισσότεροι αμπελώνες θυμίζουν «τοπίο της αποκάλυψης».  Οι καταστροφές σε πολλές περιπτώσεις αγγίζουν και το 100% της έκτασης του αμπελώνα.

Όπως τόνισε στην Συνέλευση ο πρόεδρός της ΚΕΟΣΟΕ Χρ. Μάρκου, η ανάγκη να δοθούν αποζημιώσεις (είτε μέσω ΠΣΕΑ, είτε μέσω ΕΛΓΑ) είναι επείγουσα.  Το ίδιο και με την συγκρότηση  της επιτροπής από επιστήμονες (Γεωπονικό, ΕΘΙΑΓΕ) που θα διερευνήσει τις συνθήκες εξάπλωσης.  Η οργάνωση έχει ήδη προτείνει και τη σύνθεση της εν λόγω Επιτροπής στο Υπουργείο.

                Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα είναι η διαιώνιση μέχρι και σήμερα των ληστρικών κυκλωμάτων που παραοικονομούν  στην αγορά  κρασιού και νέμονται τον μόχθο του αμπελουργού.

«Μέχρι εδώ» τόνισε στην συνέλευση ο κ. Μάρκου, προσθέτοντας ότι ‘’αν δεν πάρουμε τώρα τις τύχες στα χέρια μας, θα είμαστε άξιοι της θλιβερής μας μοίρας’’.

Γνωστοποίησε μάλιστα ότι η οργάνωση έχει ήδη απευθυνθεί στις ελεγκτικές αρχές (ΣΔΟΕ κλπ), ενώ για το θέμα θα πραγματοποιηθεί και έκτακτη πανελλαδική σύσκεψη τις προσεχείς ημέρες ενόψει του τρυγητού.

                Το θέμα της εκμετάλλευσης των αμπελουργών συζητήθηκε σε συνάρτηση και με την κατάπτυστη ενέργεια του ΣΕΟ να προσφύγει στην Ε.Ε. κατά της άτοκης χρηματοδότησης που είχε συμφωνηθεί από όλα τα κόμματα για την απορρόφηση  της παραγωγής. 

Σχετικές τοποθετήσεις έκαναν επίσης πέραν του προέδρου, ο διευθυντής της οργάνωσης Παρασκευάς Κορδοπάτης και πολλοί εκπρόσωποι των ενώσεων – μελών που μετέφεραν την οργή των αμπελουργών.

Τις εργασίες της συνέλευσης χαιρέτισαν ο Γιώργος Γκικόπουλος από το ΚΚΕ, η Έφη Κατσινοπούλου από  τον ΣΥΡΙΖΑ,  Φωτεινός  Θρασίβουλος από τη Δημοκρατική Αριστερά, ο αντιπρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Μιχάλης Βουμβουλάκης, ο Πρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ Γιώργος Γωνιωτάκης κ.α.

Σημειώνεται ότι λόγω κοινοβουλευτικής διαδικασίας δεν μπόρεσε να παραστεί στη συνέλευση ο τομεάρχης αγροτικού  της Ν.Δ. βουλευτής Γιώργος Κασαπίδης, που όμως εν συνεχεία μετέβη στα γραφεία της οργάνωσης και είχε  συνομιλία με μέλη της διοίκησης και τον γενικό Διευθυντή.

Η συνέλευση ενέκρινε ομόφωνα τα πεπραγμένα του Διοικητικού Συμβουλίου και του προγραμματισμού δράσης.

 

 

Επιστημονική Συνεδρία

Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 422 επισκέπτες συνδεδεμένους