Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

22 Μαΐου 2025

Οι Βρετανοί διανομείς καινοτομούν για να προσελκύσουν το νεανικό κοινό μεταξύ παγωτού και ελαφρών κρασιών

Η Έκθεση Οίνου του Λονδίνου άνοιξε τις πύλες της στη βρετανική πρωτεύουσα τη Δευτέρα. Επ’ ευκαιρία της Έκθεσης παρουσιάζεται ένας απολογισμός ορισμένων αναδυόμενων τάσεων σε όλη τη Μάγχη, μερικές από τις οποίες είναι μάλλον ασυνήθιστες...

 

Η Waitrose πιστεύει ότι το παγωτό μπορεί να μετατραπεί σε τρόπο προσέλκυσης ενός νεαρού πελάτη στο κρασί

 

Τυπική βρετανική εκκεντρικότητα ή ένας σοβαρός τρόπος για να τραβήξει την προσοχή ενός νεότερου κοινού; Η αλυσίδα λιανικών πωλήσεων Waitrose φαίνεται αποφασισμένη να ακολουθήσει μια αναδυόμενη τάση: τη συμμαχία μεταξύ κρασιού και παγωτού. Αλλά προσοχή, όχι οποιοδήποτε παγωτό ή οποιοδήποτε κρασί. Η γενιά Ζ, που λατρεύει τα προϊόντα υψηλής ποιότητας και τις πρωτότυπες γεύσεις - κανέλα, τιραμισού, βελγική σοκολάτα/κεράσι μορέλο κ.λπ. - επιλέγει ολοένα και περισσότερο παγωτά υψηλής ποιότητας. Και σύμφωνα με την Waitrose, αυτή η τάση αρχίζει να μεταφράζεται στα μενού των εστιατορίων του Λονδίνου, με πνεύμα παρόμοιο με αυτό της παριζιάνικης διεύθυνσης Folderol, η οποία ήδη ποντάρει στο δίδυμο κρασί-παγωτό.

 

Ένα απροσδόκητο αλλά δημοφιλές δίδυμο

«Φέτος είδαμε πολλά εστιατόρια να συνδυάζουν κρασί με παγωτό», λέει ο Will Torrent, σεφ καινοτομίας της Waitrose. Από την πλευρά του, ο Joe Sharky, αγοραστής παγωτού για την εταιρεία, επιβεβαιώνει: «Η Γενιά Z συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη του παγωτού», τονίζοντας τον κινητήριο ρόλο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Η Waitrose έχει επίσης πρωτοστατήσει προσφέροντας τους δικούς της συνδυασμούς: Moscatelαπό τη Βαλένθια με παγωτό ρολό κανέλας, Ρουμανικό Pinot Noir για να συνοδεύσει παγωτό βελγικής σοκολάτας/κεράσι ή ακόμα και Porto σε συνδυασμό με γεύση τιραμισού. Λάβετε υπόψη, ωστόσο: κανένα γαλλικό κρασί δεν περιλαμβάνεται προς το παρόν σε αυτές τις προτάσεις...

 

Μια ευκαιρία για τα ελαφριά κρασιά

Οι διανομείς είναι αισιόδοξοι: τα κρασιά με ελαφρύτερο αλκοόλ, συχνά πιο προσιτά, θα μπορούσαν να προσελκύσουν ένα νεότερο πελατολόγιο. Και η παρουσία τους στο τμήμα ψύξης θα τους επέτρεπε επίσης να τοποθετούνται δίπλα σε έτοιμα προς κατανάλωση ποτά (RTD), τα οποία είναι πολύ δημοφιλή αυτή τη στιγμή, καθώς και σε κουτάκια και άλλα μικρά μπουκάλια. Σε κάθε περίπτωση, τα κόκκινα κρασιά που καταναλώνονται παγωμένα αποτελούν μέρος μιας υποκείμενης τάσης. Σύμφωνα με την εταιρεία online λιανικής πώλησης Wanderlust Wine, «Οι σημερινοί καταναλωτές κρασιού είναι ολοένα και πιο ανοιχτοί στον πειραματισμό, τόσο όσον αφορά τα προϊόντα όσο και τις μεθόδους κατανάλωσης. Είτε πρόκειται για καινοτόμες είτε για αναθεωρημένες μεθόδους οινοποίησης...».

 

Αύξηση στην παραγωγή οίνου μεταξύ 5 και 9% VOL

Μια άλλη οδός προς εξερεύνηση: τα κρασιά χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ, γνωστά ως «μεσαία» στο Ηνωμένο Βασίλειο, με άλλα λόγια, κρασιά που γενικά περιέχουν μεταξύ 5 και 9% αλκοόλ. Η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Tesco το βλέπει ως «τη νέα μεγάλη τάση» που ακολουθεί την επιτυχία των «no-low». Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Nielsen, στο δωδεκάμηνο που έληξε τον Φεβρουάριο του 2025, η ζήτηση για αυτά τα κρασιά αυξήθηκε κατά σχεδόν 100%. Αναγνωρίζοντας ότι πρόκειται ακόμη για μια αναδυόμενη αγορά, η Tesco λάνσαρε πέντε προϊόντα πέρυσι και παρατηρεί «μηνιαία ανάπτυξη» των πωλήσεων από τον ένα μήνα στον άλλο. Σε τέτοιο βαθμό που σχεδιάζει να «επεκτείνει την γκάμα καθώς οι καταναλωτές το συνειδητοποιούν περισσότερο».

 

Η Νέα Εξίσωση Μετριοπαθούς Κατανάλωσης

Ο αγοραστής κρασιών μάρκας, Steve Garwood, εξηγεί: «Η κατηγορία κρασιών με μέτρια περιεκτικότητα σε αλκοόλ υπάρχει στο Ηνωμένο Βασίλειο για λιγότερο από δύο χρόνια, οπότε είναι ακόμα νωρίς, αλλά όλα τα σημάδια δείχνουν ότι θα είναι η επόμενη μεγάλη τάση στη μετριοπαθή κατανάλωση αλκοόλ». Τα σχόλιά του βασίζονται εν μέρει στα ευρήματα μιας νέας έκθεσης, με τίτλο «The Mid Strength Opportunity», των KAM, Mid Strength Collective και Club Soda. Η έκθεση δείχνει ότι το 50% των καταναλωτών προτιμούν να πίνουν δύο ποτήρια αλκοόλ χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ αντί για ένα κανονικό, και ότι το 55% ενδιαφέρεται για αυτό ως... έναν τρόπο να μετριάσουν την κατανάλωσή τους - ένα ποσοστό που αυξάνεται στο 71% μεταξύ των ατόμων ηλικίας 25-34 ετών. Η έκθεση είναι κατηγορηματική: «Τα ποτά μεσαίας περιεκτικότητας σε αλκοόλ δεν αποτελούν πλέον μια αναδυόμενη τάση, αλλά μια γενική προτίμηση».

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 154 επισκέπτες συνδεδεμένους