Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

14 Απριλίου 2025

«Αντιμετωπίζοντας τους φόρους του Trump, η Ευρώπη δεν πρέπει να ελαχιστοποιεί τη σημασία του κρασιού δίνοντας προτεραιότητα μόνο στον βιομηχανικό τομέα»

Εστιάζοντας στη βιομηχανία της, χωρίς να περιλαμβάνει τα γεωργικά προϊόντα γενικά και τα αμπελοοινικά προϊόντα ειδικότερα, η ευρωπαϊκή πρόταση για αναστολή των τελωνειακών δασμών προκειμένου να επαναδιαπραγματευτεί τους αμερικανικούς δασμούς καταδεικνύει μια νέα περιφρόνηση για τους στρατηγικούς τομείς της, σύμφωνα με τους Ανεξάρτητους Οινοποιούς.

 

«Αισθανόμαστε για άλλη μια φορά θυσιασμένοι στις εμπορικές σχέσεις», αναφέρει με θλίψη ο Jean-Marie Fabre.

 

Το αίμα ανέβηκε στο κεφάλι όταν η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen ανακοίνωσε ότι "η Ευρώπη είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες [ενόψει των δασμών Trump 20% που ισχύουν από τις 9 Απριλίου]. Έχουμε προτείνει μηδενικούς δασμούς για βιομηχανικά προϊόντα. Είμαστε πάντα έτοιμοι να κάνουμε μια καλή συμφωνία. Για τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων οινοποιών Jean-Marie Fabre, αυτό είναι ένα νέο σημάδι του οράματος των Βρυξελλών για τους στρατηγικούς τομείς: η βιομηχανία μόνη μπροστά, όλοι οι άλλοι πίσω. Αυτό εκθέτει ολόκληρο τον λιγότερο προστατευμένο αγροτικό τομέα σε αμερικανικές ανατροπές, ενώ ο Λευκός Οίκος δείχνει την ικανότητά του για ισχυρές και βάναυσες ανατροπές (ανακοινώνοντας στις 9 Απριλίου μείωση στο 10% για 90 ημέρες των φόρων που αποφασίστηκαν πρόσφατα).

Ενώ οι Βρυξέλλες έχουν αφαιρέσει τα ουίσκι, τα μπέρμπον και τα κρασιά από τη λίστα των αμερικανικών προϊόντων που στοχεύουν σε αντίποινα με τελωνειακούς δασμούς στον χάλυβα και στο αλουμίνιο* (που είχαν προκαλέσει την απειλή τιμωρίας 200% στα γαλλικά κρασιά και οινοπνευματώδη ποτά), ο Jean-Marie Fabre εκφράζει τη λύπη του για το ευρωπαϊκό λογισμικό που δεν έχει ενημερωθεί επαρκώς:

Είναι η ίδια θέση όπως το 2019-2020 όταν ήμασταν θύματα των φόρων Τραμπ και η Επιτροπή δεν συγκινήθηκε από αυτό και δεν παρενέβη. Σε μια στιγμή περίπλοκου Bras de fer, η Επιτροπή αντιδρά προτείνοντας μια βελτίωση για έναν τομέα και αφήνοντας άλλους στην άκρη. Πρέπει να λάβουμε υπόψη όλους τους βασικούς τομείς. Τα κρασιά και τα οινοπνευματώδη αποτελούν μέρος αυτού και απαιτούν μηδέν - μηδέν» στους τελωνειακούς δασμούς.

 

Ζεματισμένη γάτα

Νιώθοντας για άλλη μια φορά αμελητέα από τις Βρυξέλλες, η βιομηχανία κρασιού απαιτεί να της δοθεί η ίδια προσοχή με άλλες ευρωπαϊκές οικονομικές δραστηριότητες. «Σήμερα, δεν μπορούμε να έχουμε έναν τομέα που θυσιάζεται ή θεωρείται διαφορετικός από άλλους», υποστηρίζει ο Jean-Marie Fabre, ο οποίος θεωρεί ότι «η ελαχιστοποίηση της οινοποιίας δίνοντας προτεραιότητα σε πολιτικές ενέργειες έναντι των λεγόμενων βιομηχανικών τομέων είναι πρόκληση». Εν ολίγοις, «ενόψει των φόρων του Τrump, η Ευρώπη δεν πρέπει να ελαχιστοποιήσει τη σημασία του κρασιού δίνοντας προτεραιότητα στους βιομηχανικούς τομείς». Συγκεκριμένα, ο οινοποιός από το Fitou (Aude) ζητά από την Επιτροπή να προχωρήσει επιτέλους στο αίτημα για τη δημιουργία ενιαίου παραθύρου για τη δήλωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης για την πώληση οίνου σε ιδιώτες στην κοινοτική αγορά. Και "αν υπάρξουν οικονομικές επιπτώσεις στον κλάδο, η κρίση θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με εργαλεία και χρηματοδότηση. "Θα πρέπει να απελευθερώσουμε το αποθεματικό κρίσης, το οποίο μας αρνήθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης του Covid", υπενθυμίζει ο Jean-Marie Fabre.

*: Ερωτηθείσα αυτή την Τρίτη, 8 Απριλίου στην Εθνοσυνέλευση, η υπουργός Γεωργίας, Annie Genevard, ανέφερε ότι "πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, όταν επιλέγουμε τα αμερικανικά προϊόντα που θα φορολογηθούν, να μην εισέλθουμε σε μια μορφή κλιμάκωσης. Το Bourbon είναι ένα καλό παράδειγμα και χαίρομαι, από αυτή την άποψη, που αποκλείστηκε από την πρώτη δέσμη μέτρων". Προσθέτοντας αυτό "Η γεωργία δεν πρέπει να είναι η μεταβλητή προσαρμογής, για την τελωνειακή απάντηση."

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 632 επισκέπτες συνδεδεμένους