Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

9 Απριλίου 2025

Οι εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ εξαγωγές κρασιού υπό την πίεση των φόρων Trump

Μετά το σοκ, ήρθε η ώρα να γίνει απολογισμός. Ο τομέας οίνου παγκόσμια υπολογίζει πόσο θα μπορούσε να του κοστίσει η επιβολή προσαυξήσεων στις εισαγωγές από την κυβέρνηση Trump στις Ηνωμένες Πολιτείες.

 

Αν και οι απώλειες μετρώνται σε διαφορετικά επίπεδα, όλες οι χώρες εξαγωγής συμφωνούν για τις καταστροφικές συνέπειες αυτών των προσαυξήσεων, όχι μόνο στο εμπόριο με τις ΗΠΑ αλλά και στο παγκόσμιο οικονομικό πλαίσιο

 

Λίγες χώρες παραγωγής θα γλιτώσουν, από τους τελωνειακούς δασμούς που ανακοίνωσε ο Donald Trumpστην αμερικανική αγορά που κυμαίνονται από 10% για αρκετές χώρες παραγωγής στο νότιο ημισφαίριο, έως 30% για τη Νότια Αφρική και 34% για την Κίνα. Πέρα από αυτά τα διαφοροποιημένα επίπεδα, η έκθεση των χωρών εξαγωγής διαφέρει σημαντικά, με ορισμένες να εκτίθενται από τον όγκο που αποστέλλεται, άλλες από την αξία των αγαθών.

 

Ένα «σύμφωνο» μεταξύ Αμερικανών αγοραστών και Ιταλών

Ενώ η Γαλλία εκτιμά την πιθανή απώλεια που προκαλείται από τους πρόσθετους δασμούς στα κρασιά και τα οινοπνευματώδη ποτά της σε 800 εκατομμύρια ευρώ, η ιταλική βιομηχανία υπολογίζει το έλλειμμά της μόνο για τα κρασιά της σε 323 εκατομμύρια ετησίως, χαμηλότερο ποσό, που έχει όμως μεγάλο αντίκτυπο στον κλάδο. Μάλιστα, το 24% των συνολικών εξαγωγών ιταλικού κρασιού κατευθύνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ακόμη χειρότερα, εκτιμά η Unione Italiana Vini, το 80% των 460 εκατομμυρίων ιταλικών φιαλών που πωλούνται στον Ατλαντικό συγκεντρώνονται στις «δημοφιλείς» γκάμες με τιμή εκκίνησης περίπου 4 δολλάρια ανά λίτρο, ενώ μόνο το 2% κατατάσσεται στην κατηγορία κρασιών «πολυτελείας». Οι Moscato d'Asti, Pinot Grigio και Chianti Classico θα είναι οι πιο εκτεθειμένοι.  Εξ ου και η ανάγκη, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της UIV, Lamberto Frescobaldi, να συνάψουμε ένα «σύμφωνο» με τους Αμερικανούς αγοραστές «για να μοιραστεί το βάρος και να υπερασπιστούμε τη θέση του ιταλικού κρασιού». Λέγοντας ότι φοβάται ένα «πραγματικά θανατηφόρο παιχνίδι κλιμάκωσης μεταξύ της ευρωπαϊκής και της αμερικανικής κυβέρνησης», ο Lamberto Frescobaldi επιμένει στην ανάγκη να «διατηρηθούν οι τρέχουσες δομές τιμών» στα αμερικανικά ράφια. «Το έχουμε ήδη ζήσει και ξέρουμε πόσο μπορεί να κοστίσει», προειδοποιεί η πρόεδρος της Federvini, Micaela Pallini. "Στο παρελθόν, αυτά τα μέτρα μας έκαναν να χάσουμε έως και το 50% των εξαγωγών μας προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τώρα κινδυνεύουμε να ξαναζήσουμε αυτό το οικονομικό τραύμα".

 

Ευάλωτες οι ισπανικές εταιρείες

Φυσικά, αυτούς τους φόβους συμμερίζεται και η ισπανική οινοποιία. Σε δελτίο τύπου, η Ισπανική Ομοσπονδία Οίνου (FEV) επισημαίνει ότι κινδυνεύουν οι εξαγωγές της αξίας σχεδόν 400 εκατομμυρίων ευρώ. προς τις ΗΠΑ. Η Ισπανία είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος προμηθευτής κρασιού στις Ηνωμένες Πολιτείες σε αξία και ο έβδομος μεγαλύτερος σε όγκο. Σύμφωνα με τον Διεπαγγελματικό Οργανισμό Οίνου της Ισπανίας (OIVE), οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιπροσωπεύουν τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά ισπανικού κρασιού εκτός ΕΕ και την πρώτη για τα αφρώδη κρασιά τους. «Η αγορά των ΗΠΑ είναι θεμελιώδης για την οικονομική βιωσιμότητα του αμπελοοινικού τομέα της ΕΕ και δεν υπάρχει εναλλακτική αγορά κρασιού που να μπορεί να αντισταθμίσει αυτήν την απώλεια», επιμένει ο José Luis Benitez, διευθυντής του FEV, ο οποίος επισημαίνει ότι το 99% των ισπανικών οινοποιείων είναι ΜΜΕ και ως εκ τούτου ιδιαίτερα ευάλωτες στην οικονομική αναστάτωση.

 

Στάση αναμονής στη Νότια Αφρική

Η νοτιοαφρικανική οινοβιομηχανία, δηλώνοντας ότι είναι «βαθιά ανήσυχη» μετά την ανακοίνωση των δασμών 30% στα προϊόντα της, ακολουθεί προς το παρόν μια προσέγγιση αναμονής. «Πιστεύουμε ότι θα ήταν πρόωρο να κάνουμε συγκεκριμένες ανακοινώσεις ή δηλώσεις σε αυτό το στάδιο, καθώς μπορούμε μόνο να κάνουμε εικασίες για το πώς μπορεί να εξελιχθεί αυτή η κατάσταση», δήλωσε εκπρόσωπος τύπου της South Africa Wine. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, που περιγράφονται ως μια αγορά «υψηλής προστιθέμενης αξίας» για κρασιά της Νότιας Αφρικής, «προσφέρουν σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης και θέσεις υψηλής τιμής», εξηγεί η South Africa Wine. Εκφράζοντας τη λύπη για την απώλεια ανταγωνιστικότητας και κερδών, που θα προκαλέσουν οι προσαυξήσεις, ο generic οργανισμός, ωστόσο, πιστεύει ότι είναι απαραίτητο να περιμένουμε "λεπτομέρειες σχετικά με τους δασμούς που εφαρμόζονται σε διαφορετικά προϊόντα, κάτι που είναι κρίσιμη πληροφορία για να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε και να προσαρμοστούμε στο νέο εμπορικό πλαίσιο".

 

Η καναδική αγορά κλειστή για τα αμερικανικά προϊόντα

Τέλος, οι επαγγελματίες αμερικανοί επηρεάζονται επίσης από την επιβολή τελωνειακών δασμών και τα αντίποινα. «Οι οινοπαραγωγοί σε ολόκληρη τη χώρα συνεχίζουν να υφίστανται οικονομική ζημιά από την πλήρη απαγόρευση της πώλησης αμερικανικών κρασιών στον Καναδά», δήλωσε ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Οίνου Robert P. Koch. Από τις αρχές Μαρτίου, τα κρασιά, οι μπύρες και τα οινοπνευματώδη ποτά «είναι τα μόνα αμερικανικά προϊόντα των οποίων η εισαγωγή και η εμπορία απαγορεύονται πλήρως στην καναδική αγορά». Πριν από την εισαγωγή αυτών των μέτρων αντιποίνων, το 35% των αμερικανικών εξαγωγών κρασιού προορίζονταν για τον Καναδά, με λιανική αξία που ξεπερνούσε τα 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια. Από την πλευρά της, η American Wine and Spirits Wholesalers Association καλεί τους διεθνείς εταίρους να ενθαρρύνουν τις κυβερνήσεις τους να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 1008 επισκέπτες συνδεδεμένους