Για λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ


keosoe

Εκτύπωση
PDF

4 Μαρτίου 2025

14 εκατομμύρια hl κρασιού επανεξάγονται παγκοσμίως: οι διαδρομές

Το 13% των κρασιών που εξάγονται παγκοσμίως υποβάλλονται σε επεξεργασία και επανεξάγονται, αποκαλύπτει ο Διεθνής Οργανισμός Αμπέλου και Οίνου, ο οποίος υπογραμμίζει τη σημασία των εμπορικών δικτύων μεταξύ μη παραγωγών χωρών.

 

«Οι μη παραγωγές χώρες παίζουν βασικό ρόλο στη διανομή κρασιών» συνοψίζει ο Giorgio Delgrosso.


Παρουσιάζοντας την εξέλιξη των παγκόσμιων εξαγωγών κρασιού από το 1924 έως το 2023, στις 11 Φεβρουαρίου στην εμπορική έκθεση Wine Paris, ο Δρ. John Barker, Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου (OIV), τονίζει ότι τα γραφήματα αφηγούνται την ιστορία της διεθνοποίησης του εμπορίου κρασιού, το οποίο συνέχισε να αναπτύσσεται από τη μεταπολεμική περίοδο. Μια καμπύλη παγκοσμιοποίησης που δείχνει μόνο την κορυφή του παγόβουνου, όπως αποδεικνύεται από τον Giorgio Delgrosso, επικεφαλής στατιστικών στον OIV, ο οποίος παρουσιάζει τα πρώτα στοιχεία μιας μελέτης για τις ροές επανεξαγωγής: κρασιά που εισάγονται σε μια χώρα όπου υποβάλλονται σε επεξεργασία, κυρίως επανασυσκευασίας.

Επικαλούμενος μερικώς επεξεργασμένα δεδομένα, ο Giorgio Delgrosso υπολόγισε τις επανεξαγωγές κρασιού για την περίοδο 2018-2023 με μια μέση εκτίμηση 14 εκατομμυρίων εκατόλιτρων για 4,6 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Αυτό είναι το 13% των όγκων και των αξιών που διαπραγματεύτηκαν κατά την περίοδο, για μέση τιμή 3,3 €/l (+2% σε σύγκριση με τον μέσο όρο). Χαρτογραφώντας τους κύριους κόμβους επανεξαγωγής με αυτά τα δεδομένα και την υποστήριξη του Ισπανού συμβούλου Rafael del Rey, διακρίνει ο στατιστικολόγος του OIV, διάφορες τυπολογίες χωρών επανεξαγωγής.


Παγκόσμια περιοδεία επανεξαγωγής

Πρώτον, οι ευρωπαίοι έμποροι κρασιού, όπως το παραδοσιακό Ηνωμένο Βασίλειο (5% επανεξαγωγή) που εξάγει μικρούς όγκους κρασιών με υψηλή προστιθέμενη αξία (grands crus στο Χονγκ Κονγκ) όσο και μεγάλους όγκους σε χαμηλές τιμές (για παράδειγμα στην Ταϊβάν). Αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει επίσης τη Δανία (18% επανεξαγωγή, που χρησιμεύει ως σταυροδρόμι προς τη Γερμανία και τις γειτονικές της χώρες με την πλειονότητα των αποστολών σε bag-in-box), το Βέλγιο (29% επανεξαγωγή, προμηθεύοντας τη Μεγάλη Βρετανία ιδίως μετά το Brexit) και την Ολλανδία (21% επανεξαγωγή, που κερδίζει ολοένα και περισσότερο βάρος προς τη Νορβηγία, το Ηνωμένο Βασίλειο κ.λπ.). Χωρίς να ξεχνάμε τη συγκεκριμένη περίπτωση της Γερμανίας, μιας χώρας παραγωγής με έντονη δραστηριότητα επανεξαγωγών (16%). Διπλό ρόλο που έχει και η Αυστραλία, που επανεξαγάγει κρασιά από τη Νέα Ζηλανδία.

Επόμενοι σε αυτή τη γεωγραφία επανεξαγωγής είναι οι προμηθευτές της ρωσικής αγοράς με τους βασικούς μεσάζοντες τη Λετονία και τη Λιθουανία (αντίστοιχα 87 και 68% των επανεξαγωγών). Στη συνέχεια, οι ασιατικοί κόμβοι με το Χονγκ Κονγκ (27% επανεξαγωγή, που αποτελεί πύλη στην ηπειρωτική Κίνα με το Μακάο) και τη Σιγκαπούρη (με εξειδίκευση στην επανεξαγωγή σαμπανιών, ιδιαίτερα στην Ιαπωνία), αλλά και την Ταϊλάνδη (προμηθεύει τη Βιρμανία και την Καμπότζη). Και τέλος, οι αναδιανομείς που επανεξάγουν σε μία μόνο χώρα: όπως ο Καναδάς που προμηθεύει τις Ηνωμένες Πολιτείες (με καναδική επανεξαγωγή 37%, κυρίως σε χύμα κρασί) ή η Αγκόλα με τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ).

Ήδη περίπλοκο, το διεθνές εμπόριο κρασιού αποκτά μια νέα διάσταση με αυτή τη χαρτογράφηση των δικτύων επανεξαγωγής, των οποίων το σταυροδρόμι είναι τα κρίσιμα σημεία σύμφωνα με τον Giorgio Delgrosso, ο οποίος σημειώνει ότι για να «αποφευχθούν παρερμηνείες της δυναμικής της αγοράς», είναι πλέον απαραίτητο να βελτιωθεί η έρευνα σχετικά με αυτές τις στατιστικές.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ 23-24 ΜΑΙΟΥ


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

1. Αμπελουργία και Οινοποιία : «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ» ή «ΜΟΝΟΙ ΚΑΙ ΠΙΣΩ» (Κωνσταντίνα Σπυροπούλου, Πρόεδρος ΕΔΟΑΟ - Οινοποιός)

2.Σκοπός , αποδέκτες, όροι και προϋποθέσεις βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της αμπελοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (Κώστας Ευσταθίου, Αντιπρόεδρος ΕΔΟΑΟ)

3. Η αμπελοκαλλιέργεια, στον κόσμο, στην Ευρώπη , στην Ελλάδα(Παύλος Καρανικόλας, Αναπληρωτής καθηγητής ΓΠΑ)

4. Διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αμπελουργίας - υφιστάμενη κατάσταση - Συμπεράσματα (Παρασκευάς Κορδοπάτης, Διευθυντής ΚΕΟΣΟΕ)

5. Αντιπροσωπευτικά παραδείγματα οικονομικών αποτελεσμάτων σε διαφορετικές αμπελουργικές ζώνες(Σταμάτης Γεωργάκης, Πρόεδρος ΑΣ Κορωπίου)

6. Πολιτικές γης, δίκαιο διαδοχής, χωροταξικό χρήσεων γης – Το γαλλικό παράδειγμα (Θεόδωρος Γεωργόπουλος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Reims, Διευθυντής Σ.Ε.Ο)

7. Χρηματοδότηση και χρηματοδοτικά εργαλεία αγροτικού τομέα (Νικόλαος Ντζιαχρήστας, Commercial Banking Director Τράπεζας Πειραιώς)

8. Πολιτικές δημιουργίας συλλογικών σχημάτων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και για την επίτευξη οικονομιών κλίμακος. (Μόσχος Κορασίδης ,Γενικός Διευθυντής ΕΘΕΑΣ)

9. ΖΟΙΝΟΣ ΑΕ, ΕΑΣ Θηραϊκών Προϊόντων, ΑΟΣ Τυρνάβου και ΕΟΣ Σάμου , επιτυχημένα μοντέλα συνεταιρισμών βασισμένα στις ανάγκες των παραγωγών (Θεόδωρος Χαρμπής , Διευθυντής Παραγωγής ΕΟΣ Σάμου)

10. Προϋποθέσεις επιτυχούς ενασχόλησης νέων ανθρώπων με την αμπελουργία (Γιώργος Τσινίδης , Γεωπόνος , MSc Αμπελουργίας Οινοποιίας, Διευθυντής αμπελώνα οινοποιίας Κεχρή)

11. Βιώσιμη εκμετάλλευση οικογενειακού τύπου– χαρακτηριστικά (Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Γεωπόνος, Οινολόγος, Δρ Αμπελουργίας)

12. Ανταγωνιστική αμπελουργία (Γραπτή παρέμβαση Γιάννη Βογιατζή, Προέδρου Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου)

13. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας.  Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη.(Σεραφείμ Θεοχάρης, Δρ. Αμπελουργίας ΑΠΘ)

14. Έρευνα – καινοτομία- αμπελουργία ακριβείας. Η εφαρμογή τους στον αμπελουργικό τομέα , θεωρία και πράξη. (Εμορφίλη Μαυρίδου ,  Χημικός Μηχανικός, MSc Αμπελουργίας Οινολογίας , Κτήμα Άλφα)

15. Αναπτυξιακή αμπελουργία, κλιματική κρίση και ελληνικός αμπελώνας (Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος καθηγητής Γ.Π.Α.)

17. Η φιλοσοφία και οι επιδιώξεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 (Νικόλαος Μανέτας, Προϊστάμενος ΕΥΔ ΣΣ ΚΑΠ)

18. Tομεακά προγράμματα αμπελοοινικού τομέα, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023 – 2027 (Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Προϊσταμένη τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών Υπ.Α.Α.Τρ)

19. Η αξιοποίηση των εργαλείων του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, από τον Αμπελοοινικό Τομέα. (Χαράλαμπος Μουλκιώτης ,Στέλεχος Μονάδας Παρακολούθησης Παρεμβάσεων Πυλώνα Ι,ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

20. Οικολογικά Σχήματα αντί Πρασινίσματος (Παναγιώτα Παπαλουκοπούλου ,Προϊσταμένη Μονάδας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, ΕΥΕ ΑΕΤΠ)

21. Νέοι Γεωργοί (Κλεοπάτρα Πανοπούλου , Στέλεχος Μονάδας Ενισχύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22. Ομάδες Παραγωγών (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

22a. Επιχειρησιακές Ομάδες-Συνεργασία (Αθανασία Μερεμέτη, Προϊσταμένη Μονάδας Συνεργασίας και Καινοτομίας, ΕΥΕ ΠΑΑ)

23. Σύνοψη συμπερασμάτων Συνεδρίου






Επιστημονική Συνεδρία

Ημερίδα για τον Αττικό αμπελώνα

19/12/2022

Εισήγηση Μάρκου Χρήστου, Προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη, Αναπληρ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Δ. Γραμματικού, ΥΠΑΑΤ

Εισήγηση Σ. Γεωργάκη, Πρόεδρος ΑΟΣ Κορωπίου


Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 333 επισκέπτες συνδεδεμένους