keosoe

Εκτύπωση
PDF

31 Οκτωβρίου 2010

Τρύγος 2010

Με τους χειρότερους οιωνούς ξεκίνησε ο τρυγητός του 2010, εν μέσω της οικονομικής κρίσης, που έχει επηρεάσει αισθητά την κατανάλωση οίνου, από τις αρχές του έτους. Είναι ενδεικτικό ότι για πρώτη φορά καταγράφεται πτώση των πωλήσεων τυποποιημένων οίνων στα σουπερμάρκετ.

Στη δυσμενή αυτή εξέλιξη, εάν προστεθεί και η δυστοκία που υπάρχει σήμερα στις συναλλαγές (πιστωτικά όρια, ακάλυπτες επιταγές, ισχνή έως αναιμική δυνατότητα δανεισμού), διαμορφώνεται το πλαίσιο των αιτιών που έχουν οδηγήσει μικρά, αλλά και μεγάλα οινοποιεία στα πρόθυρα της χρεοκοπίας

Παρ’ όλα αυτά στα ελληνικά ράφια, οι τιμές κυρίως των εμφιαλωμένων οίνων, παραμένουν με «μαρμαρωμένη επιμονή» υψηλές, κόντρα σε κάθε λογική λειτουργίας των κανόνων προσφοράς και ζήτησης.

Ίδιο τοπίο και στις τιμές εστίασης εκεί όπου χρόνια τώρα το τυποποιημένο εμφιαλωμένο και μη ελληνικό κρασί, φιλοδοξεί να εμπεριέχει όλα τα περιθώρια κέρδους ενός γεύματος ή ενός δείπνου.

Η θεωρητικά «καλή συγκυρία» της τοποθέτησης του υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας του Μ. Χρυσοχοϊδη, ο οποίος μετά την ανάληψη των νέων του καθηκόντων στις πρώτες του δηλώσεις μίλησε για αισχροκέρδεια, ελπίζουμε να διασταυρωθεί με τις προτάσεις της ΚΕΟΣΟΕ, μέσω μνημονίου που καταθέτει στο υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας για την περιστολή της αν όχι για την πάταξής της, στον τομέα του οίνου και κυρίως της εστίασης.

Παράλληλα με βήματα «μεθυσμένου» συμπεριφέρονται και τα μακροοικονομικά μεγέθη του κλάδου εν μέσω τρυγητού

Συνολικά η παραγωγή που συγκεντρώνεται στα οινοποιεία είναι μικρότερη κι’ από την μειωμένη περσινή παραγωγή.

Βασική αιτία ο παρατεταμένος καύσωνας σε όλη την διάρκεια του Αυγούστου, ο οποίος πήρε την σκυτάλη από έναν επίσης θερμό Ιούλιο, αλλά και έναν σχετικά βροχερό Ιούνιο. Όμως με τα αποθέματα οίνου να ξεπερνούν τον όγκο μιας ετήσιας συγκομιδής και ορισμένες περιοχές να μην διαθέτουν χώρους υποδοχής της νέας συγκομιδής, τα σενάρια για περιοχές που δεν θα τρυγήσουν φέτος σε συνδυασμό με τις προσφερόμενες τιμές σταφυλιών αρχίζουν να παίρνουν σάρκα και οστά.

Ήδη σήμερα που έχει ολοκληρωθεί ο τρύγος στις νησιωτικές περιοχές, οι ενδείξεις δίνουν έναν λίγο μικρότερο όγκο παραγωγής, είτε εξ’ αιτίας ασθενειών, είτε εξ’ αιτίας των κλιματικών φαινομένων. Να σημειωθεί ότι η παραγωγή των νησιών (πλην Κρήτης) επηρεάζει σε μικρό βαθμό την ελληνική αγορά οίνου.

Σάμος - Λήμνος - Σαντορίνη

Συγκεκριμένα στη Σάμο, στη Λήμνο, στη Σαντορίνη και στα Δωδεκάνησα, η συγκομιδή εμφανίζεται μικρότερη απ’ την περσινή, με τον καύσωνα να «βίασε» έστω και σε μικρό βαθμό την διαδικασία ωρίμασης, αφυδατώνοντας σταφύλια, αλλά παράλληλα συνέβαλλε στην δημιουργία υψηλών αλκοολικών βαθμών. Η ιδιαιτερότητα αυτή, που δυσκολεύει τους οινολόγους, αντιμετωπίσθηκε με την αυστηρότερη επιλογή των σταφυλιών που «οδεύουν» για την παρασκευή των «πρωτοκλασάτων κρασιών».

Πάρος

Στην Πάρο οι όγκοι παραγωγής δεν διαφέρουν από τα περσινά επίπεδα με την Μανδηλαριά να παρουσιάζει ελαφρά μείωση. Οι τιμές σταφυλιών συγκρατήθηκαν σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις, πλην εξαιρέσεων, που παρατηρήθηκε ελαφρά κάμψη.

Κρήτη

Σημαντικότερη επίδραση στη διαμόρφωση του επιπέδου τιμών, επιφέρει η αγορά σταφυλιών στην Κρήτη, όπου παρατηρούνται αντιφατικά φαινόμενα, σε σχέση με τις ποικιλίες τριπλής χρήσης και αυτές των σταφυλιών οινοποιείας.

Οι κλιματολογικές συνθήκες σε συνδυασμό με την εξαγγελία σχετικά ανεκτών τιμών για σταφιδοποίηση, οδήγησαν τους καλλιεργητές της σουλτανίνας σε αποξήρανση σημαντικού μέρους της παραγωγής.

Μειωμένος όγκος, αποξήρανση και εγκατάλειψη ήταν οι αιτίες που συνέβαλλαν στο να μην υπάρχει φέτος διαθεσιμότητα σουλτανίνας.

Οι τιμές θειωμένων γλευκών διαμορφώθηκαν σε επίπεδα τέτοια που να επιτρέπουν την χορήγηση τιμών στον παραγωγό σουλτανίνας, στα 0,13 - 0,15 €/kg, αλλά και εκεί οδηγήθηκαν πολύ μικρές ποσότητες. Και ενώ οι τιμές για τα σταφύλια τριπλής χρήσης μπορούν να θεωρηθούν «ανεκτές» αφού συγκρατήθηκαν με βάση και το περσινό τους ύψος δεν μπορεί να πει κανείς το ίδιο, για τις τιμές των οινοστάφυλων.

Φέτος οι τιμές για Μαντηλάρι, Κοτσυφάλι, Βηλάνα Α και Β κινήθηκαν μεταξύ των 0,18€ - 0,20€, την στιγμή που την περσινή περίοδο η τιμή τους κυμάνθηκε μεταξύ 0,29 – 0,34.Οι τιμές των ποικιλιακών οίνων, που παράγονται σε μικρές ποσότητες, παρέμειναν σε ικανοποιητικά επίπεδα (0,50€/ kg).

Τα επίπεδα των τιμών των «ποικιλιακών» οίνων δεν είναι ικανοποιητικά στις υπόλοιπες περιοχές που λόγω πρωιμότητας ξεκίνησαν να τρυγιούνται στο τέλος Αυγούστου.

Αχαΐα

Στην περιοχή της Αχαΐας ο τρύγος που ξεκίνησε με το Chardonnay, το Μοσχάτο και τη Μαυροδάφνη, έδειξε νωρίς τα δόντια του για το τι επέρχεται.Η εξαιρετική ποιότητα φέτος «ανταμείβεται» με μείωση τιμών της τάξης του 35%, παρά το ότι για τις ποικιλίες αυτές (και μόνο) παρενέβη η Ένωση του νομού, αφού και εδώ, όπως άλλωστε σε όλη την Ελλάδα φέτος η παρουσία του ιδιωτικού εμπορίου είναι ανύπαρκτη.

Το εφιαλτικό όμως σενάριο για την περιοχή της Αχαΐας διαμορφώνει τιμές γύρω στα 0,10€ για ροδίτες 10- 10,50 bme, ενώ για χαμηλότερου βαθμού σταφύλια, οι τιμές θα πέσουν και κάτω από 0,10€, ενώ ο τρύγος του Ροδίτη ξεκίνησε στις 18/9.

Νεμέα

Στη Νεμέα, όπου ο τρύγος ξεκίνησε μετά τις 10 Σεπτεμβρίου, ο όγκος παραγωγής αποτελεί την μεγάλη έκπληξη. Από σύνολο 16.000 στρεμμάτων, δεν αναμένεται να εισκομισθεί συνολικός όγκος πάνω από 10.000 tn. Συνυπολογίζοντας τα αποθέματα των οινοποιείων, η ποσότητα αυτή έστω κι’ αν παρουσιάζει δραστική μείωση, θεωρείται επαρκής για τις ανάγκες των οινοποιείων παράλληλα όμως για τις εισκομιζόμενες ποσότητες αν και η ποιότητα του Αγιωργήτικου, φέτος είναι εξαιρετική λόγω των χαμηλών αποδόσεων, η τιμή βάσης στο εμπόριο καθορίζεται στα 0,28 € έναντι 0,37€ την περσινή περίοδο. Με τον τρόπο αυτό για άλλη μια φορά «τιμωρούνται» οι «μικρές αποδόσεις», οι οποίες μόνιμα τίθενται στο «τραπέζι» των συζητήσεων ως ο παράγοντας για τον καθορισμό των τιμών.

Ο οινοποιητικός συνεταιρισμός Νεμέας που παρέλαβε τον μεγαλύτερο όγκο παραγωγής της ζώνης δεν εξαγγέλλει τιμές, οι οποίες θα καθορισθούν με την είσοδο του κρασιού στην ελληνική αγορά. Παρ’ όλα αυτά οι πληροφορίες μας συντείνουν στο ότι θα γίνει προσπάθεια να μην υπάρξει μεταβολή επιπέδου τιμών σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Στην ευρύτερη περιοχή της Κορινθίας λόγω διαμόρφωσης σχετικά καλών τιμών για την αποξηραμένη κορινθιακή σταφίδα αναμένεται να εισκομισθεί μέτρια ποσότητα σταφυλιών στα οινοποιεία, παρά το γεγονός ότι η εισκόμιση απαγορεύεται. Στην εσωτερική αγορά οι τιμές για την επιτραπέζια χρήση διαμορφώθηκαν στα 0,40 - 0,80€ ανάλογα με την ποιότητα και κρίνονται χαμηλές για τους καλλιεργητές, ενώ στην αγορά της Αγγλίας και της Γερμανίας, οι Ισπανικές και οι Τούρκικες εξαγωγές σε τιμές ακόμη και χαμηλότερες του 1€, ανέκοψαν τις δυνατότητες ελληνικών εξαγωγών.

Για την σουλτανίνα της περιοχής η διέξοδος στις αγορές (εσωτερική και διεθνή) ήταν γεμάτη εμπόδια και οι πιθανότητες εισόδου στον οινικό τομέα μεγάλων ποσοτήτων είναι αυξημένες. Η ζημιά γίνεται μεγαλύτερη όταν η τιμή εισόδου στην οινοποίηση, διαμορφώνεται φέτος στα 0,10 €, ενώ για την Κορινθιακή στα 0,12 €.

Ηλεία

Ατρυγία, εγκατάλειψη και απόγνωση για τους αμπελουργούς στο Νομό Ηλείας. Με τιμές που κυμαίνονται μεταξύ 0,10 – 0,11 €/kg, υπολογίζεται ότι το 50% των αμπελώνων, δεν τρυγήθηκαν, με σαφείς προοπτικές – σύμφωνα με τα λεγόμενά τους – εγκατάλειψης.Μάλιστα οι αμπελουργοί, έφτασαν στο σημείο να καλούν τα οινοποιεία, να “μαζέψουν τα σταφύλια τσάμπα” προκειμένου να μην μείνουν πάνω στα αμπέλια.

Με αυτή την συγκυρία, φέτος ναρκοθετείται πλέον, η βιωσιμότητα της αμπελοκαλλιέργειας και κανείς πια δεν μπορεί να δεσμευθεί, ότι του χρόνου ο όγκος της ελληνικής οινοπαραγωγής θα είναι σε θέση να εξυπηρετήσει, τις ανάγκες της κατανάλωσης.

Μεσσηνία

Στη Μεσσηνία, ο τρύγος ξεκίνησε με το Chardonnay στις 23/8, χωρίς όμως να υπάρχει ενδιαφέρον απορρόφησής του από το εμπόριο. Ο συνεταιρισμός θ’ απορροφήσει μόνο την παραγωγή των μελών του, ενώ τα τοπικά οινοποιεία απορροφούν ελάχιστες ποσότητες. Στην περιοχή αυτή, ήδη πολλοί αμπελουργοί δεν τρύγησαν τα’ αμπέλια τους, ενώ ο συνεταιρισμός θα καθορίσει τιμές, ανάλογα με την διαμόρφωση τιμών οίνου στην αγορά.

Αττική

Στην Αττική η κατάσταση είναι περίπλοκη. Στο Κορωπί και την Παιανία, ο όγκος παραγωγής είναι υψηλότερος κατά 20%, ενώ στα Σπάτα και το Μαρκόπουλο, ο όγκος είναι μειωμένος. Οι αμπελουργοί και οι οινοποιοί παραδίδουν και παραλαμβάνουν υψηλόβαθμα σταφύλια σε εξαιρετική κατάσταση από άποψη υγιεινής. Η πορεία των τιμών δεν αποτελεί εξαίρεση στην μεγάλη αυτή αμπελουργική ζώνη. Με εξαίρεση το Μαρκόπουλο που το Σαββατιανό  πληρώθηκε στα 0,22 €/kg (σε ορισμένες περιπτώσεις όμως ακούγονται τιμές έως και 0,15 €/kg) στις υπόλοιπες περιοχές, ο γενικός κανόνας στην τιμολόγηση κινείται στα 0,17 €/kg. Να επισημάνουμε ότι ο αττικός αμπελώνας χαρακτηρίζεται από μικρές αποδόσεις και ότι στην περιοχή αρκετά αμπέλια δεν τρυγήθηκαν φέτος, ενώ πολλοί αμπελουργοί δεν θα ξεκινήσουν τις καλλιεργητικές φροντίδες για την επόμενη αμπελουργική περίοδο.

Βοιωτία

Ανηφορίζοντας στην περιοχή της Βοιωτίας, το τοπίο δεν αλλάζει. Ο τρύγος ξεκίνησε με τις ξενικές ποικιλίες, στα τέλη Αυγούστου οι τιμές των οποίων «ακολούθησαν» το «παράδειγμα της Αχαΐας» και κινήθηκαν στα 0,18 -0,20 €/kg. Η αναμονή για τον τρύγο του Σαββατιανού, ήταν μεγαλύτερη αφού στις 15 Σεπτεμβρίου, τα σταφύλια, άγγιζαν τα 10 βαθμούς Βme, με τον καιρό όμως να βοηθά, ώστε στις 20 Σεπτεμβρίου, η περιοχή να ξεκινήσει μαζικά τον τρύγο με καλές συνθήκες, αφού το Σαββατιανό άγγιξε και τα 11,5 βαθμούς Βme.

Τύρναβος

Οι τιμές και στο Σαββατιανό «δοκιμάζουν τις αντοχές των αμπελουργών» με διακύμανση από τα 0,14 €/kg, έως τα 0,15 €/kg. (!!) που καταβάλλεται για περιορισμένες και επιλεγμένες ποσότητες. Στην Θεσσαλία και ειδικότερα στην περιοχή του Τυρνάβου, ο τρύγος ξεκίνησε στα μέσα Αυγούστου με τις επιτραπέζιες ποικιλίες Βικτώρια και Cardinal, ποικιλίες που βρήκαν εξαγωγική διέξοδο, λαμβανομένου υπ’ όψιν ότι στην περιοχή της Καβάλας, η χαλαζόπτωση κατέστρεψε μεγάλο μέρος της τοπικής παραγωγής, που είχε παραδοσιακά εξαγωγικό προορισμό.

Ο τοπικός συνεταιρισμός, συνέχισε την πρακτική των προηγούμενων ετών, σύμφωνα με την οποία, παρέλαβε περίπου 12.000 tn σταφυλιών από τους συνεταίρους σε τιμή 0,32 €/kg έναντι 0,35 €/kg την περσινή περίοδο. Τις τιμές αυτές “ακολούθησε” και η ΕΑΣ Καρδίτσας, παραδοσιακός πλέον “αγοραστής” στην περιοχή του Τυρνάβου. Για τις υπόλοιπες ποσότητες που παρενέβη το ιδιωτικό εμπόριο, ισχύουν ότι και στις υπόλοιπες περιοχές. Μικρό ενδιαφέρον απορρόφησης της παραγωγής και από μεγάλους οινοποιούς και μάλιστα στην τιμή των 0,17 €/kg, 0,20 €/kg (Ροδίτης, Μοσχάτο Αμβούργου αντίστοιχα). Στις τιμές αυτές και με δεδομένη την μείωση των στρεμματικών αποδόσεων, πολλοί αμπελουργοί τρύγησαν, όχι για να παράγουν κρασί, αλλά οδηγούν τις ποσότητες τους, στην παραγωγή τσίπουρου, με πιθανό ενδεχόμενο, τη δημιουργία υψηλών αποθεμάτων και στο προϊόν αυτό.

Αγχίαλος

Στην περιοχή της Αγχιάλου, παρεμβαίνει πλέον μόνο ο τοπικός συνεταιρισμός, αφού τα τρία τελευταία χρόνια, το ιδιωτικό εμπόριο, δεν εμφανίζεται στην περιοχή, παρ’ ότι το σύνολο σχεδόν των αμπελώνων είναι πιστοποιημένο με Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης του αμπελώνα.Οι τιμές, εφόσον δεν τίθεται θέμα απορρόφησης θα διατηρηθούν στα περσινά επίπεδα, που για τα υψηλόβαθμα σταφύλια (Ροδίτης, Σαββατιανό), ορίζονται στα 0,30 €.

Νάουσα

Με την ολοκλήρωση του τρύγου στα τέλη Σεπτεμβρίου, η αμπελουργική περιοχή της Νάουσας, βίωσε μια πρωτόγνωρη για τα χρονικά της εμπειρία.Αν και η παραγωγή του Ξυνόμαυρου ήταν μειωμένη κατά 30% εξ’ αιτίας μικροκαρπίας και μαρασμού, υπεύθυνη λόγω των  οι καιρικών συνθηκών  με πρωταγωνιστή τον Αύγουστο, η απροθυμία ή και αδυναμία για απορρόφησή της παραγωγής ήταν καταφανής.

Για πρώτη φορά στα χρονικά και για μικρότερες δραστικά ποσότητες, οι τιμές του Ξυνόμαυρου «κατακρημνίστηκαν» στα 0,25 €/kg. Εξαίρεση και πάλι ο τοπικός συνεταιρισμός «Βαένι Νάουσα» ο οποίος απορρόφησε την συγκομιδή των μελών του συγκρατώντας τις τιμές στα 0,50 €/kg, προκειμένου οι αμπελουργοί να καλλιεργήσουν τ’ αμπέλια τους.

Χαρακτηριστικό είναι ότι αρκετοί αμπελουργοί λειτούργησαν  με ψυχολογικά αντανακλαστικά και ενώπιον του αδιεξόδου που βρέθηκαν (στις περιπτώσεις που η συγκομιδή τους έβρισκε διέξοδο μόνο  σε χαμηλές τιμές) «ξεπάτωσαν τα’ αμπέλια τους μαζί με τα σταφύλια», ή στην καλύτερη περίπτωση παρέδωσαν τα σταφύλια τους στα οινοποιεία «για να μην τα πετάξουν».Ίδια κατάσταση και για τις ξενικές ποικιλίες Merlot, Surah, με την παραγωγή να είναι αυξημένη κατά 10%.

Αμύνταιο

Στο Αμύνταιο επαναλήφθηκε με τροποποιήσεις το περσινό σενάριο. Το «Ξινό -Νερο»  ευθύνεται για τις πλεονάζουσες περσινές και φετινές ποσότητες Ξυνόμαυρου, που παραλαμβάνει η ΕΑΣ Αμυνταίου. Σε μια υπέρμετρης ευαισθησίας, αλλά αμφίβολης αποτελεσματικότητας πρωτοβουλία, ο συνεταιρισμός τα δυο τελευταία χρόνια, «τείνει χείρα βοηθείας» και στα μη μέλη του, αφού δεν υπάρχουν πλέον οι παραδοσιακοί αποδέκτες της παραγωγής τους. Η μόνη διαφορά φέτος έγκειται στο ότι συστήθηκε ειδική μεικτού χαρακτήρα εταιρεία, στην οποία συμμετέχει ο συνεταιρισμός με ποσοστό 50% και με 50% οι αμπελουργοί μη μέλη του, που θα διαχειρίζεται την παραγωγή των τελευταίων, με στόχο να διακριθούν οι δραστηριότητες και να μην «βουλιάξει» οικονομικά η Ένωση. Τουλάχιστον στην περιοχή αυτή οι τιμές δεν θα αναγκάσουν τους αμπελουργούς να επιλέξουν την εγκατάλειψη, αφού η τιμή θα καθοριστεί με εκκαθάριση.

Ο όγκος της παραγωγής αναμένεται αυξημένος τουλάχιστον κατά 10% και για τις ξενικές ποικιλίες, γεγονός που παράγει ένα «εκρηκτικό μείγμα» στα χέρια των ιθυνόντων του συνεταιρισμού.

Ιόνια νησιά

Στην περιοχή γενικότερα των Ιονίων νήσων επικράτησαν ευνοϊκές συνθήκες που συνετέλεσαν στην ομαλή εξέλιξη ως προς την ωρίμαση των σταφυλιών, αλλά και του τρυγητού.Κοινός παρανομαστής και εδώ, η απορρόφηση των σταφυλιών να πραγματοποιείται μέσω των συνεταιρισμών, αφού τα ιδιωτικά οινοποιεία απείχαν γνωρίζοντας ότι «εν ευθέτω χρόνω» θα μπορούν ν’ αγοράζουν έτοιμο προϊόν σε συμφέρουσες τιμές.

Ζάκυνθος

Στη Ζάκυνθο ο όγκος παραγωγής του νησιού είναι παρόμοιος με τον περσινό, αλλά ο τοπικός συνεταιρισμός παρέλαβε, σχεδόν διπλάσια ποσότητα από πέρυσι κοντά στους 2000 tn.Στο γεγονός αυτό συνέβαλλε και η απεργία των φορτηγών Δ.Χ. (όπως και σε άλλες περιοχές άλλωστε), αλλά και οι τιμές που χορήγησε ο συνεταιρισμός στους αμπελουργούς (κοινά σταφύλια 0,23 €/kg, Παύλος 0,33 €/kg, Αυγουστιάτης, Ρομπόλα 0,55   €/kg).

Κεφαλονιά

Εξαίρεση από τον κανόνα, η Κεφαλονιά φέτος, με τον συνεταιρισμό να διατηρεί τις περσινές τιμές (Ρομπόλα 1,10  €/kg) και ν’ ακολουθούν …έστω αναγκαστικά και τα υπόλοιπα οινοποιεία, αφού η «διαμορφωμένη κουλτούρα» των αμπελουργών, συμβαδίζει με το «δεν πληρώνεις, δεν πουλάω».

Βέβαια η παραγωγή στο νησί είναι αυστηρά ελεγχόμενη από τον συνεταιρισμό όπως και η αγορά και θα ήταν ευχής έργον, να λειτουργούσαν με όμοιο τρόπο και άλλες αμπελουργικές περιοχές της χώρας.

Λευκάδα

Σθεναρή στάση προς τις οδηγίες για τους αμπελουργούς κράτησε φέτος ο συνεταιρισμός, με αμοιβαία οφέλη και για τους δυο.Καλή χρονιά για το νησί, χωρίς προβλήματα ασθενειών «βοήθησαν» ώστε να υιοθετηθεί πολιτική ποιότητας.

Έτσι ο συνεταιρισμός καταβάλλει 0,50  €/kg για το Βερτζαμί των 12,50 ενώ κάτω από 10 βαθμούς bme δεν ορίζει τιμές. Και στις λευκές ποικιλίες υιοθετήθηκε ανάλογη πολιτική, με τον συνεταιρισμό να οδηγεί στις δεξαμενές μια καλή σοδειά που ευχόμαστε να βρει τη θέση της στην αγορά. Μέχρι σήμερα άγνωστος Χ, ο τρύγος στις ορεινές περιοχές του νησιού που θα τελειώσει «κατ’ εντολή» του συνεταιρισμού περίπου στις 20 Οκτωβρίου.

Επιστημονική Συνεδρία

Κλωνική επιλογή στην ελληνική αμπελουργία

Οι παρουσιάσεις των εισηγητών και των παρεμβάσεων στην Επιστημονική Συνεδρία που διοργάνωσε η ΚΕΟΣΟΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Αμπελολογίας του Γ.Π.Α. και Αμπελουργίας του Α.Π.Θ. στο Γεωπονικό Παν. Αθηνών, στις 14 Φεβρουαρίου 2020

Εισήγηση Ν. Νικολάου Καθηγητή ΑΠΘ

Εισήγηση Κ. Μπινιάρη Επίκ. Καθηγήτρια ΓΠΑ

Εισήγηση Μ. Σταυρακάκη Ομότ. Καθηγητή ΓΠΑ

Παρέμβαση Ε. Χρυσικοπούλου

Παρέμβαση Ν. Δάλπη

Ημερίδα ΚΕΟΣΟΕ

8 Φεβρουαρίου 2018

Σχέδια Βελτίωσης - Επενδύσεις

Δείτε εδώ το video

Oι 7 συνεταιριστικές αρχές

Ισολογισμός 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

στις 10/12/2012

ΑΓΟΡΑ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ

ΔEITE TO VIDEO

Aμπελοοινικά Nέα

Tο νέο τεύχος της εφημερίδας της KEOΣOE

Δείτε εδώ

Tελευταία Nέα

Δείτε τα πρακτικά της ημερίδας:

Hμερίδα Castelmaure

Συνδεδεμένοι Xρήστες

Έχουμε 161 επισκέπτες συνδεδεμένους